Van Schier: Van probleem tot oplossing.

Gepubliceerd op 8 augustus 2022 om 20:50

Het stikstofprobleem, iedereen heeft er ondertussen wel genoeg over gehoord. Ook op Schiermonnikoog speelt dit probleem. 6 van de 7 boeren op het eiland hebben daarom de handen ineen geslagen om te komen tot een plan wat de stikstof uitstoot reduceert en economisch ook nog rendabel zou moeten zijn. Biodiversiteit staat hierbij hoog in het vaandel.

Het plan van de boeren van Schiermonnikoog bestaat uit drie pijlers: een biodivers eiland, kaas Van Schier en reststromen. Voor ons is de kaas uiteraard het belangrijkste gedeelte hiervan. Als je minder koeien kan houden betekent dit in principe natuurlijk ook minder inkomsten. Om dat te compenseren is het idee ontstaan om zelf kaas te gaan verkopen van eigen melk. Vandaar natuurlijk ook de naam: Van Schier. Momenteel wordt de kaas nog gemaakt op het vaste land. In de nabije toekomst is het de bedoeling om dit allemaal op het eiland zelf te doen.  De boeren hopen op korte termijn een zuivelhoeve te openen op Schiermonnikoog, met een kaasmakerij en een beleefboerderij. Zo moet het een product worden dat volledig van het eiland komt. Dit, in samenwerking met de diversifiëring van het landschap en zorgdragen voor alle reststromen, moet leiden tot een gebalanceerd landschap met de mogelijkheid om een goede boterham te verdienen (met een plakje kaas uiteraard). 

U kunt bij ons de kazen Van Schier bestellen. Zo hebben we bijvoorbeeld de Vrije Vogels Belegen. Een kaas met een volle authentieke smaak, ideaal voor op de boterham. Maar ook verrassende kruidenkazen zoals Bauke en Paulus, perfect voor de borrel. Kijk hier voor ons volledige assortiment Van Schier kazen.

Meer weten over Van Schier? Neem eens een kijkje op hun eigen site

In de Volkskrant van 30 juli stond ook nog een reportage over de verloop van het hele proces. Deze vindt u hier. (als u een abonnement heeft)